Hoppa till navigering Hoppa till innehåll

Arctic Bath

En modern påminnelse om vår nordliga historia

Från att njuta av ett sommardopp under midnattssolen till att beskåda norrskenet på vintern, med naturen, ljuset och det nordliga klimatet som ger den där extra kryddan. Ibland så kallt att man inte riktigt tror på det, men ändå lockande. Detta är Arctic Bath, ett unikt hotell på Lule älv, belägen nedströms från Bodträskfors broar, som växlar mellan att vara frusen och flytande beroende på säsong.

Idén om en flytande bastu kom först till Haradsboende Per-Anders Eriksson under öppnandet av Treehotel 2010. Till en början var visionen en glaskub på en flotte. Bertil Harström, som designade TreeHotel 's Bird's Nest, tog över idén och år 2013 designade han och Johan Kauppi Arctic Baths flytande, cirkulära byggnad.

En visuell hyllning till en gammal tradition

Beläget strax söder om polcirkeln är detta unika hotell en påminnelse om skogens betydelse för hela landets utveckling. Arkitekturen smälter sömlöst samman med den omgivna naturen och avspeglar mer specifikt flottningseran. Under lång tid användes Lule älv och dess biflöden som transportvägar för timmer, en gammal tradition i norr. Konstruktionen av vår cirkulära huvudbyggnad, som flyter på Lule älv, efterliknar stockar som fastnat i forsarna, något som inte var alltför ovanligt för dem som transporterade timmer.

Luleälven, folkets väg

I Norrbotten har människor odlat jorden i 300 generationer, med fiske, jakt och handel som viktiga komplement till bylivet. Fynd längs Lule älv antyder bosättningar som går tillbaka till stenåldern. De senaste hundra åren har regionen genomgått en stor strukturell förändring. Men medan några entusiastiska entreprenörer lyckades föra delar av regionen in i modern tid blev många helt pank. Det ledde dock till arbetsmöjligheter för dem som bodde längs älvarna, där många gick in i skogsbruk, sågning och flottning.

Vattnet, rikt på lax, var under lång tid folkets väg. En frusen väg på vintern och på sommaren användes flottar och båtar för att transportera människor och varor, en efterfrågan som ökade på 1800-talet. Kajer byggdes längs älven, och konkurrerande företag fyllde snart älven och biflödena med fartyg. Även invånarna drev trafik längs vattnet. Men när bilindustrin långsamt började ta över transporten av varor och resenärer, avslutades organiserade båtturer över Lule älv år 1924.

Vi hedrar vår arv

Men när människor började föredra att resa med väg var vattnet fortfarande användbart för att transportera timmer och tjärtunnor fram till 1960-talet, vilket bidrog ekonomiskt till den bofasta befolkningen under ett par veckor på våren. Luleälven anses fortfarande vara Sveriges mest lönsamma älv, men inte mycket återstår av den gyllene eran för timmertransport. Av industrialiseringen i Norrbotten finns det endast spår kvar. På Arctic Bath är vi stolta över att fortsätta traditionen och påminna besökare och invånare om vattnets betydelse för både vår region och hela landet, samt arvet från timret.

Vi hoppas att få se dig i Harads!